Werkbesprekingen voor fotografen

Fotografen zijn vaak einzelgängers. Je werkt zelfstandig, stippelt het liefst je eigen pad uit en maakt je eigen keuzes. Toch heb je ook behoefte aan een klankbord: een groep collega’s die je in alle openheid en veiligheid je werk kan voorleggen. Niet om beoordeeld te worden, maar om je vragen en twijfels te kunnen uiten en om feedback te ontvangen. Maar ook om eens te zien wat een ander maakt, te horen waarom en hoe, nieuwe ideeën op te doen en (weer)geïnspireerd te raken. Of als stok achter de deur voor je eigen serie of je autonome project. Werkbesprekingen voor fotografen gaat over inhoud, vormgeving en techniek en al het andere waar je als fotograaf mee te maken hebt.

Ik ben Madeleine Kukic. Sinds het afronden van mijn studie fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in 1994, ben ik werkzaam als zelfstandig fotograaf. Naast het werken in opdracht en het maken van autonoom werk, heb ik ruime ervaring als docent fotografie aan verschillende scholen voor kunsteducatie en (kunst)vakopleidingen. Nadat ik me een aantal jaren op mijn jonge gezin heb gericht, ben ik in 2014 weer begonnen met fotograferen. Opnieuw begonnen dus. Heel bewust heb ik (weer) voor fotografie gekozen. En dit keer doe ik het helemaal op de manier die bij mij past! Meer dan ooit geniet ik van mijn vak. Mijn eerste serie met de titel ‘Prelude” is te zien op www.madeleinekukic.com. Mocht je wat meer willen lezen: bij ‘News’ vind je een link naar de site van Fraction magazine, waar ik schrijf over vroeger en nu, stoppen en weer beginnen. Ondertussen ben ik bezig met mijn tweede project met de titel “Study”. Het begin van deze groeiende serie staat sinds kort op mijn website. Met ‘Study” ben ik begonnen omdat ik me realiseer hoe belangrijk het voor mij is me te blijven ontwikkelen. Op het gebied van vormgeving en techniek maar ook vooral inhoudelijk. Omdat fotografie een reflectie van de (schijnbare) werkelijkheid is en het daarom zo verbonden is met de wereld, zal het me altijd blijven intrigeren. Wat ik zie roept vragen op en door te reflecteren krijg ik telkens een nieuwe kijk op mijn wereld en op die van anderen. In de fotografielessen die ik vroeger gaf zei ik geregeld: ‘met fotografie kan ik nog wel 30 levens vullen’. Omdat ik denk dat ik niet de enige fotograaf ben die het belangrijk vindt zich te blijven ontwikkelen in z’n vak en omdat ik ervan overtuigd ben dat fotografen veel van elkaar kunnen leren, ben ik gestart met Werkbesprekingen voor fotografen!

Waar, wanneer en hoe?

De werkbesprekingen vinden plaats in een studio in Amsterdam Oost. De studio is rustig en licht en heeft een buitenruimte, is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en niet ver van Foam en Huis Marseille. Parkeergelegenheid voor de deur en vlak bij winkels en eetgelegenheden.
Vanaf januari 2017  komen we 8x per jaar op zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur bij elkaar. De groep zal bestaan uit rond de 8 fotografen die nog niet zo lang geleden zijn afgestudeerd (Fotoacademie, Kunst academie enz.). De voertaal is Nederlands. De kosten voor deelname bedraagt 350 euro ex btw.
Mijn taak bij Werkbesprekingen voor fotografen is om te organiseren, motiveren, signaleren, anticiperen en al het andere dat nodig is om de groep tot een succes te maken. Ik leid de werkbesprekingen en neem actief deel aan het gesprek. Tijdens de werkbesprekingen zijn we ook bezig met wat zich aandient in fotografieland. Ik signaleer of er behoefte is aan een museumbezoek of ik organiseer een gastspreker. Ik beheer de (besloten) Facebookpagina van Werkbesprekingen voor fotografen waar veel interessants met elkaar gedeeld wordt en op een respectvolle manier met elkaar gediscussieerd kan worden. Ik zet mij in voor een bloeiende groep waarin er voor iedereen ruimte is om zich verder te ontplooien als fotograaf!

Fotografie is wat ons bindt maar er zijn natuurlijk enorm veel soorten fotografen en daarbinnen zijn er weer veel niveaus. Daarom werk ik met een intake. Niet zozeer om je werk te beoordelen maar wel om ervoor te zorgen dat er een groep kan ontstaat met een juiste dynamiek.
Meedoen met Werkbesprekingen voor fotografen is niet vrijblijvend. Van iedere deelnemer wordt inbreng verwacht tijdens de samenkomsten want alleen dan kan er een bloeiende groep ontstaan!

Wil je meedoen? Meld je dan aan: werkbesprekingen@madeleinekukic.com